Nagy Tibor          Tel: 064 0 498 777          e-mail: tibornagy1@gmail.com          24420 Kanizsa Horvát utca 2.

Zöldpajzs (Green Shield)

A Green Shield (Biokoll Protec) egy olyan speciális levéltrágya, amely komplex formában tartalmazza a növények gyökérképződéséhez, szárképzéséhez, virágzásához, terméskötődéséhez és a termés kifejlődéséhez szükséges mikro-makro elemeket, mint tápanyagokat, ugyanakkor magába foglalja azokat a nagy hatásfokú védő anyagokat is, amelyek felületi kezelésként (beteg növényekre), illetve felszívódó anyagként (megelőző kezelésként) teljes körű védelmet biztosítanak minden növényi kultúrában a gombás-vírusos-bakteriális betegségek kivédésére.

"...nincs az élő szervezetnek az a megbetegedése, ami ne lenne visszavezethető valamely mikroelem hiányára..." (Dr Linus Pauling - kétszeres Nobel-díjas kémikus)

Ezek az anyagok mint a réz, a mangán, és a fulvolsav, a kénnel egy olyan szerves kötést képeznek, amelyek meggátolják a gombák és vírusok kifejlődését a növényi részeken, mivel a növénybe bekerülve olyan enzimek termelődnek amelyek minden gombát és vírust elpusztítanak.

A Green Shield-ben levő gyógyító enzimek és mikro-makro elemek bejuttatásával a növény azonnal el tudja látni a fejlődéséhez elengedhetetlen funkciókat mint energiaáramlás, folyadékkeringés, klorofill képzés.

A Green Shield piaci megjelenését több éves kutatómunka előzte meg. A Green Shield a hagyományos tápanyag utánpótlás és növényvédelmi technológiák gazdaságos és természetes alternatívája.


Mint levéltrágya a következő tápanyag szolgáltatást biztosítja:

 • Magas szintű – gyors felszívódású N utánpótlás. Ezzel gyors – egyenletes növekedést biztosít a növénynek.
 • Magas szintű – gyors hasznosulású P utánpótlás. Ezzel erős gyökér képződést, jó virágzást és terméskötődést biztosít a növényeknek + javul a növény vízháztartása.
 • Arányos K ellátás gyorsan hasznosuló formában. Ezzel jó szárazságtűrést, arányos növekedést biztosít, megfelelő ízű – színű termést kapunk (zöldség – gyümölcs – szőlő esetében nagyon fontos!)
 • Megfelelő Mg ellátás. Ezzel biztosítjuk az állandó klorofill képzést
 • Megfelelő B ellátás. Ezzel a növény sejtemlékezését segíti, a különböző fejlődési szakaszokban (egyenletes legyen a gyökér – szár – virágbaindulás – terméshozás folyamata – ne legyen késés!) A bór még a sejtmag alapja is és enzimaktivátor.
 • Megfelelő réz ellátás. Ezzel jó sejtlégzést – arányos vízgazdálkodást biztosít, jobb a virágkötődés, erőteljesebb a termésfejlődés!
 • Megfelelő Zn utánpótlás. A Zn antioxidáns, része az enzimnek, segíti a növekedést és az érést! A káros UV- sugárzás ellen a kálium – réz – cink – humminsav megfelelő arányával lehet védekezni!

Green Shield (Biokoll Protec) egyik jótékony hatása tehát a növények megfelelő szintű tápanyag utánpótlásában van segítségünkre.

Green Shield (Biokoll Protec) másik hatásmehanizmusa a növények védekezőképességére, illetve betegségeik kezelésére irányul. Ugyanis tartalmaz olyan összetevőket, amelyeket felületi kezeléseknél illetve felszívódó anyagokként, együttesen biztosítják a növényeknek teljeskörű – magas szintű védelmét, a különböző gombás – vírusos – bakteriális fertőzésekkel szemben. Ezek az anyagok mint a szerves – szervetlen kén + réz + mangán a fluolsavval olyan szerves kelátkötést képeznek, amelyek a beteg fertőzött felülteten azonnali reakcióba lépnek a gomba – vírus – baktérium sejtanyagával és elpusztítják azokat. Így a beteg növények gyorsan megszabadulnak a fertőzéstől. Felszívódó anyagként a Green Shield (Biokoll Protec) immunrendszer erősítő, amely ha bekerül a keringési rendszerebe biztosítani tudja az enzimreakciót a gombás – vírusos – bakteriális betegségek megjelenésekor, hogy a növény saját védekezőrendszerén keresztül tudja védeni magát a betegségektől. Tehát ha a növény fiatal korától Green Shield-el van kezelve, akkor eleve nehezebben betegszik meg a különböző fertőzések idején. Ilyenkor csak kis adagokban kell a növényeket Green Shield-el permetezni. Mivel a Green Shield az erősen fertőző időszakban (erős-párás tavasz) inkább kontakt szerként hat, ilyenkor ajánlatos felszívódó szerekkel együtt kijuttatni, melyek hatását nagyon feljavítja.


A kezelhető betegségek amelyek ellen védekezhetünk Green Shield (Biokoll Protec)-el

1. Gabonánál:

- gabonalisztharmat
- levélrozsda
- levélfoltosság
- szeptóriás betegségek
- zárrozsda, vörösrozsda, sárgarozsda
- kalászfuzáriozus


2. Szőlőnél:

- szőlő liszt harmat
- szőlő perenoszpóra
- szürkepenészes rothadás
- a szőlő fertőző leromlása
- szőlő levél sodródás
- szőlő agrobaktériumos gyökérgolyvája


3. Almánál:

- almamozaik
- alma söprűsödés
- alma agrobaktériumos gyökérgolyvája
- alma enviriás elhalása (tüzelhalás)
- alma lisztharmat
- alma venturiás varasodása
- alma moniliás betegsége


4. Zöldség termesztésnél:

- gyökérzöldség liszthatmatos levélfertőzése
- paprika bokrosodása „újhitűség”
- paprika mozaik
- baktériumos lágyrothadás
- baktériumos levélfoltosság és levél hullás
- palántadőlés
- alternáriás bogyó és magházpenész
- paradicsomvész
- a paprika szklerotiniás betegsége


5. Cukorrépánál:

- cerkoszporás levél ragya
- lisztharmat
- fómás foltosság
- ramuláriás foltosság
- alternáriás foltosság
- levélbarnulások (fusárium spp.)
- rizománia


6. Szójánál:

- perenoszpóra
- cerkospóra
- antraknózis
- rozsda és más gombás betegségekre


7. Napraforgónál:

- hamuszürke szárkorhadás és hervadás
- alternárias levél és szárfoltosság
- diaport és szárfoltosság és korhadás
- botritis (szürkepenészes szár és tányérrothadás)
- fehérpenészes szár és tányérrothadás


FELHASZNÁLÁS

A Green Shield immunerősítő komplex levéltrágya felhasználási javaslata különböző növénykultúrákban, megelőzésre és betegség tünetek kezelésére.

GreenShield

*Szántóföldön minimum 200 liter/ha vízzel, szőlőben, gyümölcsösben minimum 500 liter/ha vízzel permetezzünk.

Lemosó permetezés: tavasszal és ősszel 4 liter/ha dózist alkalmazzunk.
Megelőző kezelés: a kezeléseket a tenyészidőszak alatt 3-6 alkalommal (7-14 naponta) végezzük.
Beteg válságos állapotú növények kezelése: jégverés, fagykárok, homokvihar, perzseléses tünetek esetén azonnal a megfelelő dózis kijuttatása ajánlott, majd 5 nap múlva ismételt kezelés szükséges.
Alkalmazása a növényi kultúra és az időjárás függvényében változhat.
A Green Shield kijuttatása tapadásfokozó szerrel kombinálva ajánlott.
A permetezéseket 20C alatt, lehetőleg a reggeli órákban javasolt elvégezni.
A permetezést követő 2-3 órán belül lehullott csapadék a felszívódás hatékonyságát csökkentheti.

A Green Shield alkalmazási területei: elsősorban gyümölcsösökben és szőlősben, különböző gombás betegségeknél, tavaszi lemosásra, és a jégkár kezelésére is ajánlott. Zöldség termesztésben, üvegházakban, fóliasátrakban, kertészeti kultúrákban, szántóföldi termesztésben. Ipari növények termesztésében is.

A Green Shield a felsorolt növényi kultúrák mellett minden más növényi kultúrákban is teljeskörű védekezésre használható a gombás – vírusos – bakteriális fertőzések megelőzésére, illetve levéltrágyaként a növények magas szintű tápanyagellátását is biztosítani tudjuk vele, a megfelelő dózis kijuttatásával!


A Green Shield alkalmazásának várható előnyei:

 • növeli a betegségekkel szembeni ellenálló képességet
 • növeli a termés mennyiségét, javítja a minőségét
 • növeli a termés eltarthatósági idejét
 • javítja a növények regenerálódó képességét a termésbiztonság megőrzése érdekében
 • hatékonyabb vízhasznosítást, fokozottabb aszálytűrést biztosít
 • minden komponense a növények számára gyorsan felvehető és hasznosítható szerves kelát kötésben található
 • a káros UV sugárzás ellen védi a növényeket
 • szermaradvány mentesen termeszthet "ehető" növényeket.

A Green Shield teljesen környezetbarát készítmény. A vele szemben támasztott egészségügyi várakozási idő nulla nap. Hatása megelőző permetezésként 25-30 napig védi a növényt a gombás-vírusos-bakteriális fertőzésektől. A Biokoll Protec eltarthattósági ideje 2 év fagymentes helyen tárolva.

Kiszerelések: 1 liter, 10 liter, 20 liter, 1000 liter.

További részletek az Organit kft honlapján.